Loucretia's

Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2009

Inauguration [Ιναγκουρέησον]

Ετικέτες , ,

Σάββατο, Ιανουαρίου 17, 2009

The Brussels Art Attack



Ο David Černý μιλάει για το σατιρικό γλυπτό Entropa, που δημιούργησε με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Τσεχία και τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από χώρες που θεωρούν ότι θίγονται από το "χυδαίο" έργο.

Σύμφωνα με τον Černý πρόκειται για ένα καυστικό σχόλιο σχετικά με την Ευρωπαϊκή ενοποίηση και τα εθνικά στερεότυπα της κάθε χώρας μέλους, εμπνευσμένο από τις σάτιρες των Monty Pythons και των Les Guignols. Ενώ ο υπότιτλος του έργου "Τα στερεότυπα είναι φραγμοί που πρέπει να γκρεμιστούν" βρίσκεται σε συμφωνία με το σλόγκαν της Τσέχικης Προεδρίας της ΕΕ για "Μια Ευρώπη χωρίς φραγμούς".

Πάντως η ανάρτηση του έργου στο αίθριο του κτιρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης ενόχλησε πολλούς. Οι εφημερίδες μίλησαν για "εσκεμμένη απάτη" και "προβοκάτσια" καθώς ο Černý παρουσίασε το γλυπτό ως ομαδική δημιουργία 27 (μη υπαρκτών) καλλιτεχνών από τις χώρες της ΕΕ, ενώ στην πραγματικότητα είναι έργο του ίδιου και δύο Τσέχων συνεργατών του.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης ο Černý δήλωσε ότι αυτός και οι συνεργάτες του ήθελαν να δουν κατά πόσο η Ευρώπη είναι σε θέση να γελάσει με τον εαυτό της.

Πέρα όμως απ' όλα αυτά το έργο του Černý σίγουρα δίνει μια αναγκαία δόση ανατρεπτικού χιούμορ σε ένα από τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και για να έχετε την πλήρη εικόνα της εγκατάστασης Entropa, οι χώρες της ΕΕ παρουσιάζονται ως 27 κομμάτια ενός μη συναρμολογημένου μοντέλου. Κάθε κομμάτι περιέχει τα στερεότυπα που αφορούν την κάθε χώρα, έτσι όπως τα αντιλαμβάνονται ο David Černý και οι συνεργάτες του.

Η Αυστρία (μια χώρα που είναι αντίθετη με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας) εμφανίζεται γεμάτη φουγάρα πυρηνικών αντιδραστήρων, τα οποία βγάζουν λευκό καπνό.

Το Βέλγιο ως ένα κουτί με μισοφαγωμένες πραλίνες. (μμμμ)

Η Βουλγαρία γεμάτη τούρκικες τουαλέτες που συνδέονται μεταξύ τους με σωλήνες από νέον.

Η Γαλλία σε απεργία.

Η Γερμανία αποτελείται από κυλιόμενους αυτοκινητόδρομους που σχηματίζουν μια σπασμένη σβάστικα. (Ο David Černý διαφωνεί σχετικά με τη σβάστικα.)

Δανία η χώρα των Lego! Κάποιοι βλέπουν σχηματισμένο το πρόσωπο του προφήτη Μωάμεθ (μια έμμεση αναφορά στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις γελοιογραφίες της εφημερίδας Jyllands-Posten το 2005) αλλά ο Černý και πάλι διαφωνεί.

Η Ελλάδα καρβουνιασμένη "απ' άκρη σ' άκρη", λόγω των προπέρσινων πυρκαγιών.

Η Εσθονία μια χώρα που έχει σκέφτει να κυρήξει παράνομα τα κουμμουνιστικά σύμβολα του παρελθόντος, παρουσιάζεται με ηλεκτρικά σφυροδρέπανα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απλά απουσιάζει από το έργο του Černý.

Η Ισπανία είναι μια απέραντη οικοδομή.


Η Ιρλανδία μια γκάϊντα μετά μουσικής.

Η Ιταλία ως ένα απέραντο γήπεδο με τους παίκτες να "τρίβουν το πιπέρι" με τις μπάλες ποδοσφαίρου. (Να δείτε το πιο πάνω video αν δεν με πιστεύετε! :-P)

Η Κύπρος διχοτομημένη.

Η Λετονία με τα βουνά που δεν έχει.

Η Λιθουανία με 5 αγάλματα μικρών παιδιών που κατουράνε τους ανατολικούς της γείτονες (δηλαδή τη Λευκορωσία).

Πόσο πάει το Λουξεμβούργο; Ιδού η απορία...

Η Μάλτα με μοναδική διακόσμηση τον προϊστορικό ελέφαντα νάνο που κατοικούσε στο νησί κατά την Πλειστόκαινο περίοδο.

Η Ολλανδία (μια χώρα που δεν φημίζεται ιδιαίτερα για τα φιλομουσουλμανικά αισθήματα της) βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας με μερικούς μιναρέδες να εξέχουν. Υποτίθεται ότι από τους μιναρέδες ακούγονται οι φωνές μουεζίνηδων.

Η Ουγγαρία με ένα Ατόμιουμ φτιαγμένο από τα πιο κοινά αγροτικά της προϊόντα, δηλαδή τα καρπούζια και τα λουκάνικα, ενώ στη βάση υπάρχει ένα στρώμα πιπεριών.

Η Πολωνία (πατρίδα του μακαριστού και οσονούπω Αγίου, Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β') απεικονίζεται με μια ομάδα καθολικών ιερέων που υψώνουν τη σημαία των απανταχού Gay Prides στο εδαφός της.

Η Πορτογαλία ως ξύλινη τάβλα χασάπη με τρία κομμάτια κρέας στο σχήμα των πρώην αποικιών της (Ανγκόλα, Βραζιλία και Μοζαμβίκη).

Η Ρουμανία ως θεματικό πάρκο αναψυχής αφιερωμένο στον Κόμη Δράκουλα.

Η Σλοβενία ως "γρανίτης μασίφ" με την επιγραφή "Οι πρώτοι τουρίστες ήρθαν εδώ το 1213".

Η Σλοβακία ως Ουγγρικό λουκάνικο!

Η Σουηδία ως κουτί IKEA!

Η Τσεχία (πατρίδα του Černý) ως πινακίδα LED που μεταδίδει αποφθέγματα του Τσέχου Προέδρου Václav Klaus.

Και τέλος η Φινλανδία με ξύλινο παρκέ σάουνας πάνω στο οποίο βρίσκεται ένας (μεθυσμένος;) κυνηγός με ένα κόκκινο ιπποπόταμο και έναν επίσης κόκκινο ελέφαντα. (Χμ... δεν ξέρω τι καπνίζουν στην Τσεχία, αλλά μου φαίνεται ότι μάλλον τους χαλάει! :-PPP).

Πέμπτη, Ιανουαρίου 01, 2009

Προσοχή στα Πρωτοχρονιάτικα Δώρα!



Καλή Χρονιά Β-Όργια! :-PPP

I. ΧΑ! Το ποδαρικό στον Οίκο φέτος είναι δικό μου! hpstg eat your heart out! :-P
II. Idάκι darling, ελπίζω τη νέα χρονιά να μας τιμήσεις με κάποιο από τα περίφημα περιηγητικά σου κείμενα για τα loch των highlands και τα ποταμάκια της Γηραιάς Αλβιώνας! :-P
III. Νανάκο άσε κάτω την βασιλόπιτα! Σε βλέπω! :-P
IV. Duchessa μας καλή χρονιά darling και με μια καλή τύχη! :-P
V. Όσο για τους υπόλοιπους αφανείς Β-όργιους αναγνώστες, θαυμαστές τε και εχθρούς του Οίκου ελπίζω να μη συνέλθετε ποτέ από το hangover του Πρωτοχρονιάτικου Revelion! :-P

Και τώρα με συγχωρείτε που σας αφήνω, αλλά πρέπει να παρακολουθήσω την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης. Κι αυτό γιατί αν δεν ακούσω το Γαλάζιο Δούναβη αρνούμαι να ξεκινήσω τη νέα χρονιά! :-P