Loucretia's

Τετάρτη, Ιουλίου 09, 2008

ΟΧΙ στο ρατσισμό από την κούνια!

Πριν λίγες μέρες είδα για πρώτη φορά την καμπάνια "ΟΧΙ στο ρατσισμό από την κούνια" και ομολογώ ότι με μεγάλη έκπληξη διάβασα τα παρακάτω.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο kounia.org η καμπάνια ξεκίνησε το χειμώνα του 2005 με πρωτοβουλία μεταναστευτικών και ελληνικών γυναικείων οργανώσεων, και ειδικά της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών και του Πανελλαδικού Δικτύου Μεταναστριών για να αφυπνίσει την Ελληνική κοινωνία για το πρόβλημα της έκδοσης Πιστοποιητικών Γεννήσεως από τα αρμόδια Ληξιαρχεία Δήμων και Κοινοτήτων της Ελληνικής Επικράτειας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα kounia.org τα Ληξιαρχεία ΔΕΝ εκδίδουν πιστοποιητικά σε παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί σε Ελληνικό έδαφος με αποτέλεσμα κατά την ενηλικίωση τους να μην μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μιας και για να συνεχίσουν τη διαμονή τους στην Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσουν Άδεια Παραμονής, η οποία χορηγείται μόνο σε όσους εργάζονται και υποβάλουν ένσημα από εργοδότη[σχετικά δείτε εδώ].

Το πρόβλημα δεν αφορά ένα ή δύο, αλλά χιλιάδες παιδιά.

Μάλιστα έχουν γίνει αναφορές στον Ελληνικό τύπο [σχετικά δείτε εδώ, εδώ κι εδώ] ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και ψηφίσματα από διάφορους φορείς που καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα [σχετικά εδώ].

Σύμφωνα με το υπόμνημα που υπάρχει στη σελίδα kounia.org, η καμπάνια θεωρεί ότι το σημερινό νομικό καθεστώς δεν επαρκεί και "ο Ελληνικός νόμος συνδέει την κτήση Ελληνικής ιθαγένειας με την ελληνική καταγωγή, ακολουθώντας το δίκαιο του αίματος, και όχι το δίκαιο του τόπου γέννησης, που ακολουθούν τα περισσότερα από τα Ευρωπαϊκά δίκαια".

Στην προσπάθεια μου να βρω κάποιες απαντήσεις επικοινώνησα με τον E-lawyer o οποίος είχε την καλοσύνη να μου πει ότι ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας αναφέρει στο Άρθρο 1 τα εξής:
-------------
ΚΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

Ι. Με τη γέννηση.

1. Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννηση του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννηση του και όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον δεν αποκτά με τη γέννηση του αλλοδαπή ιθαγένεια ή είναι άγνωστης ιθαγένειας.
-------------
Επιπλέον στον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα (N. 3463/2006) Άρθρο 15-παρ.3
-------------
Κτήση Δημοτικότητας

Το τέκνο που με τη γέννησή του δεν αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια ή είναι άγνωστης ιθαγένειας είναι δημότης του Δήμου ή της Κοινότητας όπου γεννήθηκε ή βρέθηκε.
-------------
Προφανώς υπάρχει κάποιο ζήτημα ερμηνείας των Νόμων της χώρας μας και ίσως -όπως επισήμανε ο E-lawyer - ο πιο αρμόδιος να αποφανθεί για το θέμα δεν είναι άλλος από τον Συνήγορο του Μετανάστη.

Μέχρι όμως να γίνει κάτι τέτοιο και να λυθεί το ζήτημα αυτό, το πρόβλημα της άρνησης χορήγησης Πιστοποιητικών Γεννήσεως στα παιδιά μεταναστών στην Ελλάδα θα παραμένει και κανένας από εμάς δεν θα έπρεπε να νιώθει ιδιαίτερα περήφανος γι'αυτό.

Αλήθεια εσείς πώς θα νιώθατε αν είχατε γεννηθεί σε μια "X" χώρα, είχατε ακολουθήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας της και τη στιγμή της ενηλικίωσης σας ανακαλύπτατε ότι δεν έχετε δικαίωμα να συνεχίσετε τις σπουδές σας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, γιατί πολύ απλά δεν έχετε δικαίωμα παραμονής στη χώρα αυτή αν δεν εργαστείτε;

Εγώ πάντως δεν θα ένιωθα καθόλου καλά.

Σημείωση.
Αν θέλετε να γράψετε για το θέμα αυτό στο blog σας νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να το κάνετε.

4 Comments:

Blogger Loucretia said...

Πολυ ενδιαφερον ποστ Αλεξανδρε, μπραβο!

10/7/08 3:59 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Επίσης ελληνική ιθαγένεια αυτόματα παίρνεις άμα σηκώνεις βάρη, παλεύεις και κλωτσάς το τόπι [ελληνοποιήσεις αθλητών]. Και είναι αίσχος να γίνονται έλληνες όλοι αυτοί που ούτε ελληνικά καλά καλά δεν ξέρουν και μάλιστα να διορίζονται και στο δημόσιο [υποτίθεται οτι για να διοριστείς στο δημόσιο πρέπει να ξέρεις αποδεδειγμένα καλά ελληνικά] επειδή παίρνουν μετάλλια, και αυτά τα παιδιά να μην μπορούν καν να σπουδάσουν.

11/7/08 3:12 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Κάποιος, κάποτε πρέπει να ασχοληθεί και με τα "δικά μας " παιδιά.
Αυτά των διαζυγίων, που μονοκούκι δίνεται η επιμέλεια στην μητέρα, και τα δικαιώματά τους σταματούν εκεί.
Τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της πρακτικής όλοι τα βλέπουμε,μα "αδυνατούμε" να τα καταγγείλουμε.
Βλέπετε μετά το διαζύγιο ο Πατέρας υπάρχει μόνο σαν χορηγός, και η αφαίρεση της επιμέλειας είναι πιθανή μόνο μετά την εισαγωγή του παιδιού σε νοσοκομείο λόγο κακοποίησης. Μη κλείνετε τα ματιά.
Προσέξτε τα παιδιά στην Ελλάδα μας, για να έχουν τύχη αυτά του υπόλοιπου κόσμου.

25/7/08 7:21 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αγαπητέ Αλέξανδρε βαρέθηκα πραγματικά να διαβάζω ποστ για τον ρατσισμό. όλοι μας λέμε ότι η Ελλάδα έχει γεμίσει ρατσιστες, και το 100% το πληθυσμού το λέειαυτό. ΜΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ... ΒΑρέθηκα όταν δεν υπάρχει θέμα απλά να γράφουμε για τον ρατσισμό και τον ρατσισμό που δεν υπάρχει πουθενά όμως. Στα λέω αυτά γιατι διάβασα το ποστ γιατι δεν διαβαζεις άλλα μπλογκ. και μάθε ότι όντως δεν είσαι και πολύ καλύτερος από αυτά που κράζεις. Λάθος ταμπέλα και ανύπαρκτο θέμα. Το πρόβλημα είναι η γραφειοκρατια που κυριαρχεί παντού, δεν κατάλαβα δηλαδή ο ρατσισμός που κολάει. Ίσα ισα εμείς οι ίδιοι περνάμε χειρότερα από αυτό κρατικό τέρας, το οποίο δεν κάνει διακρίσεις αν θες να μάθεις. έχεις πάει ποτέ στην εφορεία για να καταλάβεις;;;;, Ας το όνομαζες το τέρας το κρατικό το Μέγα ή όπως εσύ νομίζεις αλλά τα περι ρατσισμού και τα λοιπά είναι παραπλανητικά και βαρετά. Εσυ ξέρεις προσωπικά δηλαδή κανένα ρατσιστη;;;; γιατί πολύ μας τα πρήξατε όλοι με τους ρατσιστες τους ακροδεξιους που 10 είναι όλοι και όλοι και κανείς δεν τους ξέρει εκτός της μάνας τους.... ΒΑΡΕΤΟ

28/7/08 2:24 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Κύρια Είσοδος