Loucretia's

Παρασκευή, Απριλίου 11, 2008

Σοβαρότητα




Άλλοι βλέπουν τη σοβαρότητα ως κάτι καλό, ως ένα δικό τους στόχο, ενώ άλλοι τη βλέπουν ως κάτι κουραστικό, ως κάτι που δε θα ήθελαν να έχουν. Κατά κάποιο τρόπο έχουν δίκιο και οι δύο: Υπάρχει μια καλή, υγιής σοβαρότητα, αλλά υπάρχει επίσης και μια σοβαρότητα παρεξηγημένη, άρρωστη, περιττή.

Η καλή σοβαρότητα είναι όταν είμαστε σε θέση να κυριαρχούμε στον εαυτό μας, εκεί που χρειάζεται, ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής. Υπό αυτή την έννοια, ο σοβαρός άνθρωπος είναι αυτός που μπορεί να παραμερίσει – αν χρειαστεί – τις επιθυμίες του ώστε να αγαπήσει, να εργαστεί, να δημιουργήσει. Αποκτούμε αυτή τη σοβαρότητα όταν μαθαίνουμε να αξιολογούμε και να ιεραρχούμε αυτά που μας προσφέρονται κάθε ημέρα: Δεν έχουν όλα την ίδια αξία, ούτε μπορούν όλα να γίνουν ταυτόχρονα. Αν αφήσουμε τον “εγωισμό” να μας κυριεύσει, τότε δε θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε. Δεν είναι δυνατό, την ίδια στιγμή, και να τρέχουμε πίσω από τις επιθυμίες μας και να αγαπάμε με πνεύμα θυσίας. Το να έχουμε επίγνωση αυτού του είδους, ώστε να μπορούμε να κάνουμε επιλογές μεταξύ του καλύτερου και του χειρότερου, συνιστά τη γνήσια σοβαρότητα.

Η παρεξηγημένη σοβαρότητα είναι όταν είμαστε άνθρωποι που δεν ξέρουν να γελούν, ή άνθρωποι που γίνονται αυστηροί με τους άλλους – δήθεν εν ονόματι της σοβαρότητας – για μηδαμινές αιτίες. Παρεξηγημένη σοβαρότητα, επίσης, είναι όταν είμαστε μεν επιμελείς και συνεπείς όσον αφορά τους ατομικούς μας στόχους, τις σπουδές μας, την καριέρα μας, είμαστε όμως ψυχροί και αδιάφοροι στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Αν πάσχουμε από “παρεξηγημένη σοβαρότητα”, τότε χρειάζεται πάνω απ’ όλα να “χαλαρώσουμε” λίγο: Ας αφήσουμε για λίγο ελεύθερο τον εαυτό μας ώστε να γελάσει, ώστε να συναναστραφεί με άνεση τους άλλους, και έπειτα θα είμαστε σε θέση να κινηθούμε πιο αρμονικά και πιο ολοκληρωμένα στη ζωή μας.

Υ.Γ.#1: Η πηγή του κειμένου είναι στο link του τίτλου.
Υ.Γ.#2: Η Δούκισσα Λουκρητία ζήτησε σοβαρότητα.
Υ.Γ.#3: Πάρτε και μερικές έξτρα διαφημήσεις (βλέπω το Σουφλιά νεούδι και τον Έβερτ χωρίς τα εγκεφαλικά και ένα δάκρυ κυλά...)

Ετικέτες ,

4 Comments:

Blogger Loucretia said...

"Τα λεω της πεθερας, για να τ' ακουει η νυφη".

11/4/08 6:56 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αν βρεις και τη διαφημιση του κομματος του Αβραμοπουλου, του ΚΕΠ, θα σε παραδεχτω.

12/4/08 10:21 μ.μ.  
Blogger Michael Tsopeis said...

Αυτό δεν υπάρχει online, βρήκα όμως μια άκρως διαφωτιστική συνέντευξη:


http://www.youtube.com/watch?v=nSq27iux0Cg

13/4/08 8:27 μ.μ.  
Blogger guslee said...

To post apla ta spaei. Sunypografw ki egw.
Twra oso to politiko videaki, varethika na akouw ta idia me simera, allame diaforetikes lezantes :P

13/4/08 10:57 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Κύρια Είσοδος