Loucretia's

Σάββατο, Ιουλίου 21, 2007

Βοργιώδης Ανακάλυψη έπειτα από 500 χρόνια!


Αγαπητά μου Βόργια,

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι τμήμα της χαμένης τοιχογραφίας που κάποτε διακοσμούσε το υπνοδωμάτιο του περίφημου προγόνου μας Πάπα Αλεξάνδρου του VI, παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στη Ρώμη.

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 500 χρόνια για να ανακαλυφθεί αυτό το αριστούργημα της Ιταλικής Αναγέννησης, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το Αποστολικό Palazzo του Βατικανού κατά τον 17ο αιώνα, έπειτα από το άγραφο damnatio memoriae που εξέδωσε η Καθολική Εκκλησιά σε βάρος του Βόργιου Πάπα από την Ισπανία.

Για όσους δεν ομιλούν την λατινική damnatio memoriae σημαίνει ανάθεμα μνήμης και αναφέρεται στην πανάρχαια πρακτική της συστηματικής εξάλειψης ιστορικών προσώπων μετά τον θανατό τους.

Βλέπετε πολύ πριν από τον Στάλιν και οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες συνήθιζαν να διατάζουν την καταστροφή ή απομάκρυνση των πορτραίτων των ατιμασμένων μελών της δυναστείας τους και των εχθρών τους.

Σχεδόν πεντακόσια χρόνια έπειτα από τον θάνατο του η μνήμη του συνονόματου Πάπα Αλέξανδρου Βοργία αποκαθίσταται μέσα από το έξοχο πορτραίτο του Pinturicchio, που πρόσφατα έφερε στο φως ο διακεκριμένος ιστορικός και επιμελητής τέχνης Professore Nucciarelli.

Ο διαβόητος Βόργιος Πάπας, ιδρυτής της Δυναστείας των Borgia, πασίγνωστος για τον φαύλο και εκμαυλιστικό βίο του, απέκτησε συνολικά επτά τέκνα, από τουλάχιστον δύο ερωμένες, μεταξύ των οποίων την διαβόητη Lucrezia Borgia και τον διάσημο στρατηγό Cesare Borgia που αποτέλεσε την κύρια πηγή έμπνευσης του Niccolò Machiavelli κατά τη συγγραφή του περίφημου έργου του "Il Principe".

Η θητεία του Αλεξάνδρου στην Αγία Έδρα του Βατικανού σκανδάλισε την Καθολική Εκκλησία σε τέτοιο βαθμό, ώστε όταν απεβίωσε -πιθανότατα είτε από δηλητήριο είτε από πανώλη- οι ιερείς της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου αρνήθηκαν αρχικά να δεχτούν το Σεπτό Σκήνωμά Του για ταφή!

Ο πίνακας αναπαριστά τον Αλέξανδρο να γονατίζει μπροστά στο μωρό Ιησού και την Παρθένο Μαρία, της οποίας το πρόσωπο σύμφωνα με ιστορικές πηγές ανήκει σε μια από τις Παπικές ερωμένες, την Ιταλίδα ευγενή Giulia Farnese.

Ο Οίκος Β-Οργίων τώρα δικαιώνεται!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανακάλυψη αυτού του αριστουργήματος μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

3 Comments:

Blogger Idάκι said...

Χοχοχο Αλέξανδρε από το θείο σου έχεις πάρει ή μου φαίνεται; :PΡ

Εξαιρετικά ενδιαφέρον εξάδελφε!! Μ'αρέσει που ενημερώνεσαι κι ενημερώνεις κι εμάς :))

22/7/07 7:51 μ.μ.  
Anonymous Phevos said...

και γαμώ τις διεστραμένες φάτσες ο Πάππας!

25/7/07 5:16 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Να και ένα ενδιαφέρον ποστ...επιτέλους

22/8/07 10:58 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Κύρια Είσοδος