Loucretia's

Πέμπτη, Αυγούστου 04, 2005

Η Ελληνικη Οικογενεια Παει Σουπερ Μαρκετ


Ο σύγχρονος Παρθενώνας των Ελληνων είναι το Σουπερ Μαρκετ, ο ιερος τοπος εξορμησης και προσκυνηματος της Νεας Ελληνικης Οικογενειας (oπως λεμε Νεος Ελληνικος Κινηματογραφος)

Τι Ζαππειο, τι παιδικες χαρες, τι λουναπαρκ, τι παραλιες, ολα αυτα ξεχαστε τα, σημερα η ελληνικη οικογενεια εκδραμει και διασκεδαζει στην Ακροπολη της Καταναλωσης (αλλωστε στον αλλο το βραχο της Ακροπολης ανεβηκαμε μια φορα ως μαθητες, ε, φτανει)

Κάθε Σαββατο πρωι, συσσωμοι επιβιβαζονται στο αυτοκινητο και καταφθανουν περιχαρεις (πλην του πατερα)

Συνθεση:

1) Ο Συζυγος: μενει συνηθως μεσα στο αυτοκινητο, κατηφης, περιμενοντας με τις ωρες να τελειωσει η καταναλωτικη υστερια της συμβιας και των βλασταριων του και σιχτιριζοντας την ωρα και τη στιγμη που δεν εφυγε να καταταχτει στη Λεγεωνα των Ξενων.

2) Η Συζυγος: με ξανθο κοτσο, τσοκαρο με στρας και κολαν που 9 στις 10 περιπτωσεις ασφικτυα από «τα παχη μου, τα καλλη μου», εισβαλει παντα πρωτη στο Σουπερ Μαρκετ ανεμιζοντας τη λιστα με τα ψωνια ως τη νεα Magna Charta και δινοντας οδηγιες στα παιδια ("Γιαννακη, να κρατας τη γιαγια, Θανασακη, κοντα μου εσυ")

3) Τα Τέκνα: τουλαχιστον 2 με 3 (όχι ότι μειωθηκε η υπογεννητικοτητα των Ελληνων, απλα κάθε φορα κουβαλουν κι από ένα ανηψι ή φιλο των παιδιων για βολτα)

Το πιο μικρο, καταλαμβανει παντα τη θεση στο καροτσι με τα ψωνια κι οση ωρα διαρκει η περιηγηση, μασουλαει ότι τσιποειδες, γαριδοειδες και φουντουνοειδες υπαρχει στα ραφια (στα ενδιαμεσα, τσιριζει σα δαιμονισμενο μεχρι να του ανοιξουν νέο σακουλακι)

Tα μεγαλυτερα, λαμβανουν θεση μαχης στους διαδρομους του σουπερ μαρκετ κι αρχιζουν:

- να κανουν αγωνες δρομου με τα καροτσακια, τρακαροντας κι αναποδογυριζοντας το καλαθια των ατυχων πελατων που βρισκονται μπροστα τους.
- να παιζουν σκοποβολη, με στοχο τις πυραμιδες από τα ΝΟΥΝΟΥ και τα μπροκολα του μαναβικου.
- να οχυρωνονται πισω από τα ραφια και ν’ αναπαριστουν τον «Πολεμο των Αστρων» εκτοξευοντας κονσερβες με τοματοχυμο και πακετα με ρεβυθια στις ανυποπτες γριες.

Και φυσικα, όλα αυτά γινονται χωρις να σταματησουν στιγμη να ουρλιαζουν και ν΄αλαλαζουν, μετατρεποντας ετσι τον κάθε πελατη σε αθεραπευτο νοσταλγο του Ηρωδη.

4) Η Πεθερα: ακολουθει παντα τελευταια, κρατωντας σφιχτα στο χερι της το πορτοφολι με τη συνταξη του μακαριτη γιατι εχει βαλει στο ματι ένα ζευγαρι παντοφλες κι εκεινη η ανεπροκοπη η νυφη της δεν της παιρνει ποτε τιποτα. ("και στα΄λεγα Μακη μου, παρε τη κορη της Ευθαλιας με τα 3 διαμερισματα, αλλα που μυαλο εσυ")

Καποτε (μετα από 6-8 ωρες συνηθως) η εκδρομη-επιδρομη τελειωνει κι η οικογενεια αφου εχει αδειασει όλα τα ψυγεια με τις κατεψυγμενες πιτσες κι ολες τις προσφορες με τα απορρυπαντικα, φτανει στο ταμειο σπρωχνοντας το «καροτσι-λοφο του Στρεφη».

Οση ωρα περιμενουν στην ουρα, η νυφη με τη πεθερα συμμαχουν (για πρωτη και τελευταια φορα) και σχολιαζουν τα ψωνια της μπροστινης ("για δες τι πηρε αυτή, α, φασολοκια θα φανε σημερα, μμμ η κρεμα νυχτος τη μαρανε με τετοια μουρη, ποσο ναχει αυτό το πλαστικο σεμεδακι, να παρουμε κανενα για το εξοχικο μας").

Όταν ερχεται η ωρα να πληρωσουν, παιζεται η τελευταια πραξη του δραματος:

-Ο λογαριασμος, ως συνηθως, είναι ψηλοτερος του αναμενομενου ("τρεχα φερε λεφτα από τον πατερα σου")
-Το μωρο στο καροτσι πατα τη τελευταια του τσιριδα γιατι αντικρυσε τις καραμελες και τις τσιχλες που είναι σαδιστικα τοποθετημενες διπλα στη ταμειακη μηχανη.
-Τα μεγαλυτερα βλασταρια γκρεμιζουν το τελευταιο stand με τα μπισκοτα-προσφορα και γεμιζουν με λυωμενα παγωτα τον ιμαντα του ταμειου ("κατσε να παμε σπιτι και θα σας δειξω εγω")

Κι αφου εχουν αφησει πελατες και ταμιες στα προθυρα εγκεφαλικου, επιστρεφουν στο αμαξι και ξυπνουν τον πατερα την ωρα ακριβως που ονειρευοταν ότι ειχε επιβιβαστει στο αεροπλανο για Σεϋχελλες, εχοντας το εφαπαξ στη τσεπη και μια διμετρη ξανθια στο πλαϊ του.
Επερασαμε ομορφα, ομορφα, ομορφαααααα!!!

(Υ.Γ. κατα βαθος λατρευω αυτες τις σκηνες της ελληνικης οικογενειας, ειτε τις συναντω στο σουπερμαρκετ, ειτε στις παραλιες, ειτε στις ταβερνες, γιατι ειμαστε εμεις οι ιδιοι, κι οσο μεγαλωνω, μεγαλωνουν κι οι ανοχες μου, οι αντοχες μου κι οι αποδοχες μου-οχι οι υλικες- με τους ανθρωπους. Ελπιζω μονο να εχει σουπερμαρκετ στον Παραδεισο, γιατι θα μου λειψει αυτη η βαβουρα)

5 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Πωπω, τι μου θύμισες... Εμπειρίες στο Continent, στον Μασούτη, στον Μαρινόπουλο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά το εξής γεγονός. Κάποτε είχαν φύγει οι γονείς μου στις ΗΠΑ ταξίδι και μας είχαν αφήσει λεφτά για τα ψώνια του Σ/Κ. Εκείνη τη βδομάδα πήγαμε τα τρια αδέλφια, η μεγάλη αδελφή, ο μεσαίος αδελφός και εγώ ο Βενιαμίν, στο Continent. Αγοράσαμε ότι ασχετο μπορούσε κανείς να φανταστεί! Δεν πήραμε ούτε καν γάλα! Μιλάμε για την πρώτη οικογενειακή ανταρσία στα χρονικά της υπάρξεως μας. Δε θα ξεχάσω τις φωνές των γονιών μου οταν επέστρεψαν από το ταξίδι. Ήμουν Τετάρτη Δημοτικού. Από τότε άργησα πολύ να ξαναζητήσω οτιδήποτε κάθε φορά που πηγαίναμε στο supermarket...

Btw. Θυμάστε τα μηχανάκια του Sega με το Smooth Criminal arcade game στους Μασούτηδες;

3/8/05 11:05 π.μ.  
Blogger Loucretia said...

Τον Μασουτη δεν τον ξερω, αλλα στο Continent δεν ξαναπαταω, μια φορα πηγα κι εντοιχιστηκα, με εψαχναν μετα στον Ερυθρο Σταυρο.
Γιατι απ' οσα γραφω, εχω κανει τα τρισχειροτερα.

3/8/05 3:08 μ.μ.  
Blogger Spi_Der said...

Ελα, ρε, τα βασικα ξεχασες...οτι
-Στα τυρια/αλαντικα θα δοκιμασουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ μεχρι ο γκουρμε εαυτος τους να αποφασισει "εκεινο το πρωτο που μου'δωκες βαλε μου".
-στο ταμειο:
-Eνα τουλαχιστο πραμα δεν θα εχει τιμη/δεν θα το χουν ζυγισει.
-Θα βγαλουν την πιστωτικη καταδικαζοντας την ουρα σε αιωνια αναμονη.
-Ολο και καποιο περιπλοκο αλισβερισι θα προσπαθησουν να κανουν με κατι μυστηρτια κουπονια, παζαρευοντας σαν οβριοι μεχρι τελικης πτωσεως.

3/8/05 7:22 μ.μ.  
Blogger Loucretia said...

Αχαχαχχαχα Σπυρο, τα βασικα που λες εσυ, ειναι απο μονα τους ολοκληρη Σουπερμαρκετειαδα!!
Για να μη σου πω οτι υπαρχουν κι αλλα κεφαλαια, τα Χριστουγεννιατικα ψωνια, τα Πασχαλινα ψωνια, τα ψωνια πριν απο καθε αργια, οπου καθε αποπειρα να μπεις και να βγεις απο το σουπερμαρκετ, μοιαζει με πολιορκια του Σταλιγκραντ.

4/8/05 12:15 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Μπράβο, μπράβο... Ωραία καταναλωτική κενωνία!

4/8/05 12:55 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Κύρια Είσοδος